Onze geschiedenis

Levenslijn Damme vzw: Hoe het allemaal begon? (geschreven door Rita Van Laecke)

Levenslijn ligt mij zeer nauw aan het  hart en dat heeft alles te maken met het begin.

In 1994 was ik lid van het astmafonds Brugge doordat één van mijn kinderen zwaar astma had.

Levenslijn nationaal zette een actie op rond astma en allergieën. Vandaar dat wij, als astmafonds, werden aangesproken om mee te werken. We stampten een loopwedstrijd uit de grond langs het kanaal van Oostende naar Brugge. We hadden een kleine 300 lopende mensen, allemaal beginners en mensen die achter het initiatief stonden. Ik had nooit kunnen denken dat die kleine loopwedstrijd zou uitgroeien tot de Oostende-Brugge 10 miles met meer dan 1000 lopers waar wij nu nog steeds aan meewerken.

Vanaf toen is levenslijn een deel van mijn leven geweest. Tot het jaar 2000 heb ik steeds alleen meegewerkt op de één of andere manier. In 2000 kwam ik in contact met Martin Blomme die graag iets groter voor levenslijn wou uitwerken en dat binnen Damme.

Levenslijn Damme was geboren. Het eerste jaar werkten wij maar liefst 24 verschillende acties af in een tijd van 3 maanden want levenslijn nationaal werkte toen slechts 3 maanden.

De paasontbijten zagen het daglicht, loopwedstrijden, wandelen, kaarten en toen nog een afsluiter voor de kinderen in het bekende Route 49 te Lapscheure, dat nu helaas niet meer bestaat. Concerten in de kerken van Damme… je kan het niet noemen wat wij niet hebben gedaan. Onder ongelooflijk impuls van Martin groeide levenslijn Damme uit tot een heel groot en vast gegeven niet alleen binnen Damme maar ook nationaal. Wij worden bij VTM nog steeds gezien als de “stad” met de best werkende groep vrijwilligers.

Door de jaren heen is er heel veel veranderd: Martin is gestopt als coördinator en nu wordt alles in goede banen geleid door een vaste stuurgroep van 8 mensen. Wij werken nog steeds met een hele groep vrijwilligers, zonder hen zou het niet gaan. En wij zijn onze trouwe sponsors zeer dankbaar: zonder hen hebben wij geen startbudget om onze acties op touw te zetten.

Het klinkt misschien emotioneel en eigenlijk is het dat ook, maar Levenslijn is een deel van mijn levens-lijn… iets dat een vast gegeven is in mijn leefwereld. Een actie waar ik dierbare vrienden heb gevonden, in de eerste plaats Martin Blomme, maar ook nog heel veel anderen.

Daarom wil ik graag nog jaren doorgaan en zal ik blijven werken voor levenslijn met nu eraan gekoppeld Rodahelis. De ontelbaar mooie momenten zullen zo nooit vergeten worden…

Dank je wel voor alles.

Rita Van Laecke
Coördinator levenslijn-rodahelis Damme